larsmytting.net
 

Bestill «Vårofferet» her til spesialpris med nytt omslag)


Vårofferet utkom i 2010, og ble gjenutgitt i pocket i 2014 med nytt omslag.


Romanen er fortellingen om løytnant Aksel Størmer, en dypt moralsk mann som allerede i ung alder er pålagt nok byrder for et helt liv.


Det er sen mars og mildt nullføre idet Aksel ankommer Messingdalen, ei bygd som i hedensk tid ofret et menneske for å få våren til å komme.


Han skal egentlig avvikle stedets gamle militærleir, men et skjørt vennskap med et vanskjøttet barn vikler ham inn i et forknytt slektsdrama. Snart krever ansiktene på et gammelt klassebilde ham for større heltemot enn en norsk feltuniform kunne gi.


Aksel forskanser seg i den nedlagte leiren, men snøen fortsetter å knirke under feltstøvlene hans. For et væromslag kom til Messingdalen samtidig med ham, og våren lar vente på seg.


Det norske forsvaret står sentralt i livene til personene i boka. Noen av dem tilhører den moderne generasjonen krigsveteraner som har fått ettervirkningene fra utenlandstjeneste etset inn i sinnet.


Messingdalen ligger langs samme riksvei som bygda Annor, hvor Hestekrefter foregikk. Men Messingdalen er et fundamentalt annerledes sted. Bortgjemt,  hardt og hemmelighetsfullt. Som lensmannen i bygda sier:


«For meg virker det som det siste forstandige mennesket i Messingdalen ble ofra for én siste glovarm sommer som ingen husker. Og nå sitter vi igjen med en evig vinter med bunnløs kulde.»