larsmytting.net
 


Responsen på Hel ved har vært eventyrlig. Boka utkom 15. august 2011, og etter en stillferdig start med et førsteopplag på 4000 økte salget jevnt, før det satte full fart i november samme år. I Norge er Hel ved nå trykt i 160 000 eksemplarer. Boken er utgitt på 16 språk og har solgt over 500 000 eksemplarer verden over. Den ble i 2016 tildelt prisen «Årets sakprosabok» av britisk bokbransje.


Forarbeidet til denne boken førte meg i en bakhjulsdrevet Volvo 240 til noen av landets kaldeste strøk for å oppsøke garvede vedfyrere og vedhoggere. Mye stoff er samlet gjennom møter med ihuga vedfolk, både entusiaster og forskere. Jeg har fått spesielt mye god hjelp fra landets vitenskapelige miljøer for forbrenningsteknikk og skogpleie.


Responsen etter utgivelsen har vært gledelig stor. En mengde hyggelige lesere har delt sine egne erfaringer og opplevelser med ved, særlig om stablemåter og økser – faktisk har jeg også fått takksigelser fra eiere av gamle Partner-sager, som takker for at boka gjenreiser disse sagenes status som et proffredskap, og ikke som en hobbysag! Men først og fremst har responsen vist hvor viktig vedfyringen er for nordmenn. Det er en lavmælt, fornuftsbasert del av hverdagen for mye av befolkningen.


Boka er ment å være nevenyttig selv for drevne vedfolk. Underveis har jeg selv prøvd ut de fleste metodene som beskrives, med vekslende hell og bratt læringskurve. Jeg har tørket finkløyvd eik i stekeovn, strevd med å bygge rundstabel, vært uheldig med fallretningen på furu. Samtidig har jeg jaktet på vedfyringens sjel. Men vedentusiastene er et folkeferd som ikke nødvendigvis liker å formulere sin affeksjon i ord. Derimot er den synlig i høye, skarpskårne vedstabler, i ferskt kitt i gamle svartovner, i åpne vedskjul med langveggen vinklet mot sør. Derfor handler boka mye om metode, fordi den gjelder følelser formulert via metode.


Til nå har ikke ved vært noe stort tema i norsk offentlighet, men det har et gigantisk potensial som  klimanøytral bioenergi. Og fordi menneskets forhold til ild er så gammelt, så håndgripelig og universelt, er veden i berøring med det innerste i oss.


Hel ved er designet av Bjørn Kulseth, og Roy Jacobsen har skrevet forordet. Boka utgis av Kagge forlag.
(Klikk på boksidene for større versjon)

Bestill bokenhttp://www.haugenbok.no/resverk.cfm?stipr=aktoer-0_62667-1_2&cid=237863http://www.haugenbok.no/resverk.cfm?stipr=aktoer-0_62667-1_2&cid=237863shapeimage_2_link_0